Takács János

A ludadi tanyavilágban gyerekeskedtem, és a könyvolvasás mellett csak a rádiózás jelentette a világot. Korán a sport és a rádió mellett döntöttem. Ezek határozták meg életemet. 

Az 1962-es labdarúgó VB és az 1964-es olimpia közvetítéseit hallgatva választottam példaképet Szepesi György személyében. Nem mulasztottam el egyetlen közvetítését sem. 1966-ban a TV-ben néztem a mérkőzést, és a rádióban hallgattam Szepesit. Közvetítési paródiákat írtam, és ezekkel több helyen fel is léptem. 1972-ben a Ki mit tud? döntőig jutottam közvetítési paródiával. Ezek voltak a gyökerek.

Érdekes módon Békésen a televíziózás honosodott meg először. Kezdetben csak képújság szintjén, ahol rendszeresen közzétettem a sporthíreket. Ezt követte az R-Videó korszak, ahol vasárnaponként rendszeresen jelentkeztem a helyi sporteredményekkel. A Rádió Beach hívószavára azonnal igent mondtam, majd a Torony Rádió felkérésére itt lettem és azóta is itt vagyok műsorvezető.

A sport és a rádiózás által rengeteg élménnyel gazdagodtam, és sok nagyszerű emberrel készítettem interjút. Első helyen említem Puskás Öcsit, Grosics Gyulát, Buzánszky Jenőt, Zinajda Turcsinát, (aki a korában a világ legjobb női kézilabdázója volt), Kocsis Erzsébetet, aki éppen Turcsina után lett a világ legjobbja.

Élő helyszíni bejelentkezéseim voltak a gyergyószentmiklósi Miklós Napok rendezvényéről és helyi sportrendezvényekről, érdekesebb eseményekről.

A sport és a rádiózás elérhetővé tette számomra a világot. Voltam olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon. Megismerhettem néhány napra Helsinkit, Bécset, Berlint, Varsót, Szófiát, Havannát, Moszkvát, Prágát, Párizst. Két hetet töltöttem a most romokban álló szíriai fővárosban, Damaszkuszban. Itt találkoztam 1986-ban Jasszer Arafattal, és több interjút adtam és készítettem a szír Nemzeti Televíziónak.

Itt a Torony Rádióban szívesen dolgoztam minden kollégámmal. Csak magamban sohasem dolgoztam, mindig társakkal. Az első „párom” Kis Mara volt, majd a teljesség igénye nélkül: Vámos Zoli, Pálfi Sanyi, Pálfi Zoli, Szekeres Bandi, Madaras János, Mucsi Niki, Mucsi Józsi. Mind-mind nagyszerű emberek, de sajnos közülük már csak Mucsi Józsi dolgozik a Torony Rádiónál.

Kedves hallgatóink!

Szerdán és pénteken is ébredjenek a Torony Rádióval, Mucsi József és Takács János várja Önöket.