Ivan Toney állapota – Nyolc hónapra felfüggesztették

MANCHESTER, Anglia (AP) – Szerencsejáték-függőséget diagnosztizáltak Ivan Toney-nál, miután 232 rendbeli vádat emeltek ellene az angol futball fogadási szabályainak megsértésével – közölte egy független szabályozó bizottság pénteken közzétett határozatában.

A Brentford támadóját a múlt héten nyolc hónapra eltiltották a szabálysértések miatt. A független bizottság jelentése szerint a büntetés súlyosabb is lehetett volna, ha nem diagnosztizálják állapotát.

Toneyt azonnali hatállyal 2024. január 16-ig eltiltották minden focitól és focival kapcsolatos tevékenységtől. Emellett 62 000 dolláros pénzbírságot is kapott.

A jelentés szerint a „jelentős számú szabálysértés” között Toney néhány fogadása akár életfogytiglani büntetés is lehetett volna. 13 fogadást tartalmaztak a saját csapatának elvesztésére.

A bizottság Toneyt „termékeny szerencsejátékosnak” minősítette, akiről az Angol Labdarúgó Szövetség azt állítja, hogy része volt egy „kifinomult rendszernek”, amellyel hosszú időn keresztül fogadtak.

Dr. Philip Hopley vallomása

Dr. Philip Hopley pszichiáter tanácsadó tanúvallomása azonban jelentős szerepet játszott Toney eltiltásának hosszában. A bizottság szerint a játékos szerencsejáték-függősége „jelentős enyhülést jelentett”.

Toneynak már 15 hónapos eltiltását 11 hónapra csökkentették, mert bűnösnek vallotta magát a vádakban.

A bizottság szerint Hopley diagnózisa „különös jelentőségű”, és a tilalom „jelentős csökkentését” kell eredményeznie.

„A játékosnak a szerencsejátékok feletti kontroll hiánya egyértelműen a diagnosztizált szerencsejáték-függőségét tükrözi” – áll az ítéletben. „Úgy tűnik, hogy Mr. Toney felhagyott a focival való szerencsejátékkal, bár továbbra is játszik más sportágakban és kaszinójátékokban. Eltökélt szándéka, hogy az idei szezon végén terápiával orvosolja szerencsejáték-problémáit.

„Minden szempontot figyelembe véve a Bizottság a szankciót 3 hónappal 8 hónapos felfüggesztésre csökkenti.”

Toney a Premier League egyik legeredményesebb csatárává nőtte ki magát, miután pályafutása elején az angol labdarúgás alsóbb osztályaiban játszott. Míg a Newcastle-ben kölcsönkért a Barnsley-ben, a Shrewsbury-ben, a Scunthorpe-ban, a Wigan-ben és a Peterborough-ban, mielőtt 2020-ban csatlakozott a Brentfordhoz.

A vádak öt évados időszakra vonatkoznak, 2017. február 25-től 2021. január 23-ig. Az FA szabályai szerint a játékosok „nem fogadhatnak sem közvetlenül, sem közvetve, és nem utasíthatnak” embereket arra, hogy focira fogadjanak a sportág integritásának védelme érdekében.

A vádak között 29 olyan klubhoz kapcsolódó fogadás vagy fogadási utasítás szerepel, amelyekben Toney akkoriban regisztrált vagy kölcsönben volt.

Ivan Toney nem játszott a hét különböző meccs egyikén sem, amelyeken 13 fogadást kötöttek saját csapata vereségére. 15 fogadás született rá, hogy gólt szerezzen azokon a meccseken, amelyeken játszott.

A jelentés szerint Toney elfogadta, hogy „többször hazudott”, amikor egy interjú során azt mondta az FA-nak, hogy nem fogadott focira.

Szerencsejáték más személyek fiókjainak használatával.

A bizottság azt is megállapította, hogy Toney mások fogadási számláinak felhasználásával próbálta eltitkolni szerencsejátékának szintjét.

Az FA minimum 12 hónapos felfüggesztést javasolt, valamint a kezdési dátum elhalasztását a következő szezon elejére a közelgő holtszezoni szünet miatt.

Toney eltiltásának utolsó négy hónapjában visszatérhet a Brentford csapatához.

„Természetesen csalódott vagyok, amiért a következő nyolc hónapban nem játszhatok” – írta a Twitteren, amikor bejelentették eltiltását.

Ivan Toney eltiltása egy olyan ponton történik, amikor pályafutása csúcsán jár, nemrégiben behívták az angol válogatottba. Ebben a szezonban 20 gólt szerzett a bajnokságban, csak Erling Haaland és Harry Kane volt felette.

Toney eltiltása rávilágít a futball és a szerencsejáték közötti kapcsolatra. Például a Brentford mezét egy fogadócég szponzorálja, akárcsak sok más csapat.

Áprilisban a Premier League klubjai megállapodtak abban, hogy megtiltják a szerencsejáték-társaságok szponzorálását a mezük elején, de ez csak a 2025-26-os szezon végén lép hatályba.